Ziccum säkrar andra Feasibility-avtalet på två månader: VD-intervju på svenska

Den 17 juli tillkännagav Ziccum ett nytt betalt utvärderingsprojekt – det andra avtalet signerat på bara två månader med ett stort globalt Pharma/Biotech-företag. Denna nyhet kom en dag före publiceringen av Ziccums kvartalsrapport för andra kvartalet 2023, vilket redan var ett riktigt starkt kvartal i företagets historia. Här svarar Ziccums VD Ann Gidner på frågor om det nya avtalet.

F: Att teckna två stora avtal på bara drygt två månader – båda med ledande företag inom sina områden – är en fantastisk prestation. Vad säger det oss om företaget och dess teknik?

AG: Ja, det är fantastiskt att teckna ett andra Ziccum-avtal med ett världsledande läkemedelsföretag. Det visar på väldigt goda framsteg inom vår affärsutveckling. Ziccum har nått en riktigt bra nivå av trovärdighet och engagemang inom branschen.

Våra partners i båda dessa affärer är ledande, inom mRNA och vacciner, och de är globala spelare. Vi kan faktiskt inte önska oss bättre partners, för samarbete kring hur LaminarPace allra bäst kan tillämpas för att behandla mRNA. Vi är hedrade över att få samarbeta och ta del av både engagemang och expertis här. Förutom ordentliga intäkter, vilket säkrar att kassan räcker längre för Ziccum, så är det givetvis fantastiskt att få ha tekniska och vetenskapliga diskussioner med deras team.

F: Detta senaste avtal innehåller två extra komponenter utöver Feasibility-studien – en planerad förlängning för stabilitetstestning och en option att licensiera LaminarPace-tekniken. Hur viktigt är detta?

AG: Det är givetvis positivt att det här avtalet har tre komponenter: vi har kommit längre i gemensam planering för framtiden. Samtidigt ska man vara medveten om att allt hänger på resultaten – om det inte blir tillräckligt bra bevarande av mRNA-substanserna under försökskörningarna, så stoppar samarbetet där. Så vi hoppas verkligen kunna bevisa potentialen hos LaminarPace i första delen, så att vi sen får fortsätta med denna intressanta utvärdering. Och det är också med tanke på riskerna i varje projekt, som det är så viktigt att vi fortsätter att bygga upp en bred och robust pipeline.

F: Vad menas egentligen med stabilitetstestning?

AG: Stabilitetstestning är en viktig del av all läkemedelsutveckling. Man placerar en produkt i olika temperaturkammare, tar sedan ut prover med jämna mellanrum – över flera månader – och testar produkten för att övervaka den potentiella stabiliteten eller nedbrytningen av innehållet. I vårt fall är hela poängen med LaminarPace att skapa ett termostabilt pulver, så det är viktigt att köra stabilitetstestning för de aktuella produkterna. Samtidigt tar det lång tid – 6 månaders ”stab” tar ju 6 månader – och det kostar en hel del.

F: Sedan finns det även en option till licens i avtalet?

AG: Ja, det stämmer. Det är ett sätt för motparten att göra klart att man vill bli först till kvarn, i förhandlingar om licensrättigheter. Det är verkligen positivt att ha denna bekräftelse på intresse för framtida tillämpning, från en storspelare. Det är inte heller någon direkt begränsning gentemot andra parter – det finns ju en rad varianter på vaccin och andra mRNA-produkter som Ziccum potentiellt skulle kunna arbeta med i framtiden.

Jag tror att våra nya partners är väl medvetna om att det verkligen skulle förändra spelplanen att kunna uppnå termostabila mRNA-vacciner.

F: Hur långa var förhandlingarna och hur såg de ut?

AG: Förhandlingarna var positiva och konstruktiva, och tog relativt lång tid – som man kan förvänta sig av ett avtal med flera steg planerade. Själv har jag väldigt bra erfarenhet på området efter att ha förhandlat stora avtal med Big Pharma (på nivån tiotals miljoner USD) sedan två decennier, och det gav trygghet under resans gång för såväl teknik, juridik som affärsupplägg, tillsammans med bra support från Ziccums team. Vi har byggt bra relationer med både det tekniska teamet och affärssidan hos vår partner. Vi är helt klart tacksamma över att få arbeta med ett så starkt team.

F: Hur lång tid kommer projektet att ta?

AG: Detta kommer att vara ett projekt som sträcker sig in i 2024. Det förstärker också vår ekonomiska trygghet och kommer att ge ännu mer fokus och motivation till den industriella utvecklingen av LaminarPace. Vi är mycket glada över att kunna gå vidare.