Ziccums Q1-resultat: VD-uppdatering på svenska

Ziccums delårsrapport för första kvartalet 2023 visade ett företag som går mycket starkt framåt på flera fronter – med många nya affärsutvecklingsaktiviteter, liksom en fantastisk milstolpe, i form av ett genombrott i mRNA-projektet. Allt detta följdes bara en vecka senare av ett tillkännagivande om tre nya patentansökningar, som en del av en ambitiös ny IP-strategi. Det är uppenbart att det händer mycket i företaget. Vilka är då de viktigaste nyheterna?

Ziccums VD Ann Gidner svarar på frågor.

F: Vilken är den viktigaste nyheten som investerare bör ta med sig från Q1-rapporten?

AG: Det är resultaten från vårt interna projekt med torkning av mRNA/LNP – det här är bolagets största tekniska genombrott hittills!

Detta är historiska data – för oss och för den biofarmaceutiska industrin som helhet.

Vi rapporterade goda resultat i RNA/LNP-projektet redan i oktober 2022 – skillnaden nu är att a) vi använde aktivt mRNA-material och b) nu har testat aktiviteten: cell-försök visade mRNA-aktivitet på en god nivå i den torkade produkten även efter LaminarPace-processen.

Detta kan bli riktigt viktigt för utvecklingen av mRNA-läkemedel i världen. mRNA/LNP är ett mycket hett område inom vacciner och biologiska läkemedel. År 2022 fanns 137 mRNA-vaccinkandidater i den globala pipelinen, och fler läggs till hela tiden – bland annat mot cancer, personanpassade vacciner med mera. Den globala marknaden för mRNA-läkemedel uppgick 2021 till 40 miljarder US dollar – och förväntas fortsätta växa, om man löser problemet med stabilitet och hantering! Det är en imponerande utveckling, och att få bidra till dessa stora framsteg för nya behandlingar i världen är verkligen fantastiskt.

Ziccums kapacitet inom mRNA/LNP är unik.

F: Ni rapporterade en hel del nya affärsutvecklingsaktiviteter under kvartalet. Varför är detta viktigt och vad kan du berätta om det?

AG: Det är viktigt eftersom vi nu bygger upp den typ av kommersiella partnerskap som kommer att skapa intäkter för Ziccum på både kort och lång sikt. Vår närvaro och presentation i Berlin vid det internationella mRNA-toppmötet positionerade oss som ett viktigt framväxande teknologiföretag som kan göra mRNA-behandlingar mycket mer realistiska, praktiska och framgångsrika.

Vår nya strategi sedan maj 2022 fokuserar på att bygga upp kommersiella dialoger med ledande storspelare i industrin globalt. För att göra det behöver vi generera trovärdiga data, i välstrukturerade interna studier. Vi är nu på god väg att uppnå detta – särskilt på det heta mRNA-området.

Vi ser att vår projektportfölj växer – byggd på de nya data som genererat starkt intresse för oss på marknaden.

F: En vecka efter Q1-rapporten meddelade ni att företaget hade lämnat in tre nya patentansökningar. Hur hänger detta ihop med punkterna ovan?

AG: Allt detta är del av samma strategiska plan.

Med våra nya data – plus vårt pågående industrialiseringsprojekt med ZHAW – genererar vi nya immateriella rättigheter. Det är viktigt att vi skyddar våra innovationer nu när vårt partnerskap och vår projektpipeline expanderar. Vi är verkligen glada att ha kunnat gå in med tre starka ansökningar här i april.

F: Vad kan vi förvänta oss av Ziccum på grund av denna utveckling?

AG: Mer datagenerering, nya partnerskap, nya projekt – och kommersiella samarbeten. Industrin börjar se att vi är potentiella nyckelaktörer inom mRNA och andra biologiska läkemedel som kan förvandlas till pulverform, och att Ziccum kan erbjuda en unik lösning.

Vi väntar fortfarande på en ev. fortsättning med CEPI, de har ännu inte meddelat resultatet av Expression of Interest. Men den som väntar på något gott…? Oavsett ev stöd från CEPI-organisationen så bygger vi långsiktigt ett starkt bolag, med en affärsmodell som kommer att ge intäkter i närtid – och i det långa loppet blir vi en stark spelare som står på egna ben!